PIHA, JOSSA ILO ASUU

- Värikäs lapsiperheen pihamaa -

Iloa, valoa ja värejä

Piha on nuori, vasta parin kesän ikäinen. Paljon on tehty ja jokaista hetkeä rakastettu. Kesäiset auringonsäteet houkuttelevat suojaiselle oleskelupihalle istuskelemaan kahvikupin kanssa ja nauttimaan siitä mikä on jo valmista ja ihanaa.

Tontti on perustettu hyväpohjaiseen metsämaastoon ja sijaitsee V-vyöhykkeellä Oulussa. Kokoa pihalla on kokonaisuudessaan reilut 1000m2. Kun koti valmistui kolmisen vuotta sitten ja sisätilat saatiin viimeisteltyä, oli vuoro siirtyä lohduttoman näköisen pihan kimppuun. Päänvaivaa asukkaille aiheutti erityisesti tontin pienet, mutta haasteelliset korkeuserot. Oli aika soittaa pihasuunnittelija avuksi. Suunnittelutyö aloitettiin kevättalvella 2013 ja jo samana kesänä päästiin tekemään pihan pohjatöitä ja pintoja. Talon asukkailla oli haaveissa selkeä ja moderni piha, joka kuitenkin tulvisi iloa ja energiaa arkeen. Kasvillisuutta sai olla, mutta se ei saisi tehdä pihasta kovin työlästä hoidettavaa. Lasten leikeille tuli varata vapaata nurmialuetta, mutta pihalta kaivattiin myös laajempaa pinnoitettua oleskelualuetta. Pihasuunnittelija Suvi Tuokko-Harmoinen näki tontin korkeuserot mahdollisuutena ja ihastui asukkaiden esittämään toiveeseen rohkeasta värimaailmasta.

Perheen mielestä pihassa parasta on valo, toimiva kokonaisuus ja huolettomuus. Kodin voi huoletta jättää kesälomalla ilman, että tekemättömät puutarhatyöt painaisivat mieltä. Tulevina kesinä piharakentamista on tarkoitus jatkaa mm. bbq-saarekkeella ja alapihan istutuksilla. Stressiä ei kuitenkaan ole, vaan pihaa rakennetaan eteenpäin sitä mukaa kuin intoa riittää. Aurinkoisia kesäpäiviä kun on niin mukava viettää myös vain kiirettömästi omatekoisella sohvalla köllötellen.
  • Tyyli: Keski-eurooppalainen, moderni, linjakas.
  • Hoitoaste 3: Helppohoitoinen ja hallittava.
  • Yksityiskohdat: Paikalleen valetut betonialtaat, värikkäät istutusalueet.
  • Suunnittelupaketti: Idea Piha täydennettynä vihersuunnitelmalla ja valaistusluonnoksella.

Kuva: Piha päädyttiin jakamaan eri tasoihin, joka luo tilaan toimivuutta ja selkeyttä. Päämateriaaliksi valikoitui sävyttämätön betoni, josta myös valettiin pihan jykevät istutusaltaat ja porrastukset.

Kuva: Sisäänkäynnin ilmettä leimaavat altaisiin istutetut ylitse ryöppyilevät lamoherukat ja runsaudessaan kukkivat angervot. Yhdessä betonialtaan kovan ja kyselemättömän pinnan kanssa ne luovat herkullisen kontrastin, joka ihastuttaa runsaalla vihreydellään.

Kuva: Pintamateriaalien harmaa sävymaailma kiveyksissä ja betonisissa istutusaltaissa luo pihaan modernin ja raikkaan ilmeen. Punertavat, oranssin ja keltaisen sävyt pirskahtelevat iloa istutuksissa kun taas hempeät valkoiset ja vaaleanpunaiset kukat raikastavat kokonaisuutta. Kasvilistalta löytyy mm. pioneja, jaloangervoja ja valloittavia unikkoja.