NUOREKAS SKANDIPIHA

- Selkeää ja pelkistettyä pohjoisen designia -

Kohde Omakotitalopiha V-vyöhykkeellä | Tontin koko n.1160m2 | Asukkaat Lapsiperhe | Erityistä Metsään rajoittuva tontti | Suunnittelija Suvi Tuokko-Harmoinen, GREEN IDEA

Uusi koti sai seurakseen arvoisensa pihan

Mäntymetsän laidalla sijaitsevaa mustaa ja avaraa omakotitaloa asuttaa nuorekas pariskunta. Tässä kodissa arvostetaan selkeyttä ja linjakasta arkkitehtuuria, jota haluttiin tuoda myös uutukaisen omakotitalon pihamaalle. Metsämaisema haluttiin säilyttää kiinteänä osana pihaa. Luonnon tarjoama värimaailma tulviikin sisään talon isoista ikkunoista eri vuodenaikojen mukaan vaihtuvissa asuissaan. Pihan siistit rajaukset ja vahvana näyttäytyvä värimaailma ovat tämän pihan valtteja. Ajattoman modernin kodin arkkitehtuuriin sopi puhtaita linjoja korostava pihatyyli, jossa sanonta vähemmän on enemmän toimi hyvänä ohjenuora. Innokkaina sisustajina pihan omistajilla oli selkeä näkemys toiveistaan. Sisustuksen selkeä tyyli ja skandinaavisen raikas ilme haluttiin jatkuvan myös kodin ulkotiloissa. Oleskelualueista haluttiin minimalistisia ja linjakkaita. Tunnelmalta toivottiin raikkautta ja nuorekkuutta. Pihan toiminnot, muotokieli ja suunnitteluratkaisut hahmoteltiin asukkaiden tyylin ja toivotun tunnelman ympärille. Harkituilla ja yksinkertaisilla elementeillä saatiin aikaan toimiva ja käytännöllinen kokonaisuus.

Siistit rajaukset ja vahvat kontrastit ovat tämän pihan valtteja

Kodin linjakas ja kutsuva sisäänkäyntipiha toteutettiin n. 45 asteen kulmassa rakennukseen nähden, joka mahdollisti etupihan toimintojen luontevan sijoittelun ja minimoi "hukkatilan". Selkeällä jäsentelyllä pihasta saatiin hyvin helppohoitoinen. Kaikki pihan istutusalueet on rajattu ja korotettu irti nurmesta, jolloin mm. nurmen leikkaus onnistuu vaivattomasti eikä nurmi pääse valtaamaan istutusalueiden alustoja. Rakennuksen mustat seinäpinnat muodostavat kasvillisuudelle voimakkaan taustavärin, josta yksittäiset värit nousevat esille vahvemmin oman sävyisinään. Erityisesti kasvillisuuden vihreän eri sävyt ja oleskelupihan nurmimatto luovat herkullisen kontrastin tummia seinäpintoja vasten.

Pihassa toistuu vaaleanharmaa sävy

Suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota pihan jäsentelyyn ja muotokieleen. Pelkistetyt muodot edesauttavat eri tilojen hahmottamista ja selkeyttävät pihan toimintoja. Runsaan kasvillisuuden sijaan panostimme pihassa huolellisesti toteutettuihin pintoihin. Materiaaleissa suosittiin laadukkaita puupintoja, kiveyksiä ja betonia. Laajan terassipinnan vaalean harmaa väri poimittiin talon sokkelista ja terassia rajaavat istutusaltaat valettiin paikalleen betonista. Vaalean harmaa betonin sävy saa luonnonvalossa kauniin himmeän hehkun, joka avartaa oleskelupihan tilantuntua ja pehmentää muutoin vahvana näyttäytyvää pihan värimaailmaa. Yksinkertaisella muotokielellä, kodin arkkitehtuuria korostavilla suunnitteluratkaisuilla ja harkituilla kasvivalinnoilla onnistuttiin luomaan nuorekas ja moderni tunnelma, joka istuu vaivattomasti suomalaiseen maisemaan.

Suunnittelukohde on julkaistu myös Terassi-lehden syyskuun numerossa (nro6/2015). | Teksti ja kuvat: Suvi Tuokko-Harmoinen, Green Idea

TUTUSTU MYÖS NÄIHIN PIHAKOHTEISIIN:


Raikas skandinaavinen ilme

modernin kodikas tunnelma