Raikas kaupunkipiha lapsiperheelle

Perhosia ja pastellisävyjä

Kohde Omakotitalopiha V-vyöhykkeellä | Tontin koko n.1000m2 | Asukkaat Lapsiperhe | Erityistä Metsään rajoittuva tontti | Suunnittelija Suvi Tuokko-Harmoinen, GREEN IDEA

Nuoren lapsiperheen pihaelämää

Tämä Oulun lähistöllä sijaitseva lapsiperheen pihamaa on raikas, kaunis ja ihan uusi. Maisemasuunnittelija Suvi Tuokko-Harmoinen Green Idealta loi pihaan raikkaan ja lämminhenkisen tyylin, jossa yhdistyy eleettömästi kodin selkeä linjakkuus ja romanttisesta puutarhasta haaveilevan perheenäidin päiväunet. Sisustuksen harmonisen tyylin ja keveän värimaailman haluttiin jatkuvan myös pihalle. Pihan väripalettiin valikoitui pehmeitä ja rauhoittavia pastellisävyjä, jotka sointuvat kauniisti kodin pääväreinä toimiviin harmaaseen ja valkoiseen.

Kun perheen uusi kaunis kotitalo valmistui, oli aika kääntää katseet verhojen takana odottavan rakennustöissä myllääntyneen pihan puoleen. Reilu 1000m2:n tontti jakautuu kodin T-mallisella arkkitehtuurilla kahteen luonteeltaan hyvin erilaiseen tilaan. Siinä missä etupiha avautuu esteettömästi pihatielle ja naapureiden suuntaan jää kodin takapiha rakennusten ja metsän rajaamana hyvinkin yksityiseksi ja intiimiksi. Aurinkoisen, n.350m2:n, oleskelupihan kompakteihin neliöihin toivottiin niin lapsiperheen reiluun arkeen soveltuvia toiminnallisuuksia kuin myös esteettistä kauneutta. Toivelistalta löytyi mm. selkeä terassitila ympärivuotiseen käyttöön, vapaata nurmitilaa lasten leikeille, läpi kesän kukkivia ikkunanäkymiä, hedelmäpuita ja marjapensaita sekä sokerinapohjalla, beach volley-pelikenttää.

Pihalla saa leikkiä ja temmeltää

Huolellisella suunnittelulla kattava toivelista saatiin toteutettua. Pihan rakenteellisimmat osat sijoitettiin luontevasti kodin yhteyteen. Selkeä terassialue sitoo kodin uloskäynnit yhtenäiseksi, jolloin kylpytiloista pääsee suoraan aurinkoiselle oleskeluterassille ja olohuoneesta kuivin jaloin etupihalle tai ulkovarastoihin. Lapsiperheen arjessa ovet käyvät tiuhaan, joten iso yhtenäinen terassi on touhukkaan elon pelastus. Terassialueelta säilytettiin myös näköyhteys ympäröivään pihaan. Istutusaltaisiin valitut kasvit pysyvät matalina, eivätkä estä näkyvyyttä, jolloin lasten leikkejä voi pitää silmällä kodin oleskelutiloista ja terassilta.

Suojaisella terassilla lyhyenkin aurinkoisen tuokion voi käyttää hyväksi. Siinä on turvallista tapailla ensiaskelia ja harjoitella kolmipyöräisellä ajoa vaikka muu piha olisi vielä keväthankien peitossa. Samaiselle terassille mahtuvat luontevasti niin äidin yrttipuutarha kuin legolinnakkeiden rakentelu ja jalkapalloilijan urasta haaveilevan pienen pojan haaveet. Pihalla on lapsilla tilaa ja lupa temmeltää. Pihalta on löytänyt paikkansa myös beach volley - pelikenttä, joka mukautuu tällä hetkellä hyvin myös lasten reiluihin hiekkaleikkeihin.

Ripaus romantiikkaa pastellisävyin

Hennon pastellisävyissä kukkivat kasvit ovat tärkeä osa tätä modernin romanttista kaupunkipihaa. Terassiin rajautuvat eritasoissa polveilevien istutusaltaiden istutuksen ilahduttavat kukinnallaan keväästä syksyyn. Tontin rajoja kohti siirryttäessä kasvillisuus muuttuu luonnonmukaisemmaksi ja istutusalueiden linjat luonnollisen aaltoileviksi. Näyttävä kruunu oleskelupihalla on kookas pionipenkki, joka kukkii pitkin kesää eri aikaan kukkivien lajikkeiden ansiosta. Hurmaavien pionien pastellia värimaailmaa toistavat pihan alppiruusut, purppuraomenapuut, keijuangervot, kurjenpolvet ja syksyä kohti mentäessä myös terassialtaissa hehkuvat syysmaksaruohot. Unelman pehmeä vaikutelma syntyy kun vaaleanpunaista yhdistetään harmaaseen ja valkoiseen. Heleän vihreä puolestaan raikastaa ja kirkastaa kokonaisuutta, tuoden vaaleanpunaisen herkkyyttä selkeämmin esille.

Suunnittelukohde on julkaistu myös Terassi-lehden huhtikuun numerossa (nro2/2017). Teksti ja kuvat: Suvi Tuokko-Harmoinen, Green Idea

TUTUSTU MYÖS NÄIHIN PIHAKOHTEISIIN:


Raikas skandinaavinen ilme

modernin kodikas tunnelma