TRENDIKÄS TERASSIPIHA

Koti kasvaa ulospäin

Kohde Omakotitalopiha V-vyöhykkeellä | Tontin koko n.850m2 | Asukkaat Lapsiperhe | Erityistä Kompakti kaupunkipiha | Suunnittelija Suvi Tuokko-Harmoinen, GREEN IDEA

Pihaa toteutetaan pienissä osissa

Tämä upea terassipiha on suunniteltu elämää varten ja toteutettu ihan itse. Ahkera ja toimelias pariskunta urakoi pihan itse kekseliäitä toteutusratkaisuja hyödyntäen. Työn jälki onkin moitteetonta ja pihan yksityiskohdat huolellisesti toteutettuja.

Kun pihasuunnittelija Suvi Tuokko-Harmoinen sai ensimmäisen kutsun pihakäynnille, pihalla kasvoi jo kaunis ja hyvin hoidettu nurmi, terassiakin oli hahmoteltu ja muutama puu istutettu. Vaikka pariskunnalla oli ideoita ja ajatuksia siitä miltä pihan tulisi näyttää, tarvittiin pihasuunnittelijan apua toimivan kokonaisuuden hahmottamiseen. Kaunis tumma koti kaipasi kumppanikseen myös värejä ja kokonaisuutta tasapainottavia rakenteita. Yhteinen sävel löytyi helposti Green Idean suunnittelijan, Suvi Tuokko_Harmoisen kanssa. Pihasuunnitelmaa lähdettiin piirtämään niin, että pariskunnan oli mahdollista toteuttaa pihaa vaiheittain jakaen piha-urakointia useammalle vuodelle. Ensimmäisenä toteutettaisiin terassialue ja sisäänkäyntiä ympäröivät piha-alueet. Seuraavina vuosina jatkettaisiin hyötypuutarhalla ja tontin taemmilla piha-osilla. Valmis suunnitelma oli kuitenkin järkevää laatia suoraan koko pihalle, jotta isommat perustustyöt ja sähköt pystyttiin vetämään valmiiksi yhdellä kertaa. Pihan pintoja ja istutustöitä on näin helppo toteuttaa tulevina vuosina ilman, että jo valmiita alueita jouduttaisiin avaamaan tai mylläämään koneilla.

Purppuraa puutarhaan

Pihan värimaailmaa lähdettiin rakentamaan purppuraisella väripaletilla. Vaikka valkoista ja vihreää toivottiinkin pihaan, ei sen haluttu olevan hallitsevassa osassa. Tiukasti rajattuihin, betonivalettuihin istutusaltaisiin yhdistettiin kerroksellisuutta ja runsautta monipuolisella kasvillisuudella. Valikoimasta löytyy niin havu- ja lehtipensaita kuin perennoja ja koristeheiniäkin. Erisävyissä kirjavat lehtipinnat ja tummasävyisinä kukkivat perennakasvit pääsivät myös pihan kasvilistalle. Istutusten kukintakautta pyrittiin pidentämään myös kevät- ja syyssipulein.

Terassi-elämää parhaimmillaan

Terassi jatkaa kodin tilat ulos. Siellä syödään, seurustellaan, luetaan ja leikitään. Nautitaan niin auringosta kuin pergolan katteelle ropisevasta sateestakin. Siellä voi nauttia auringossa istuskellen, mutta järkevän tilasuunnittelunsa ansiosta se tarjoaa myös suojaa pahimmalta paahteelta ja kylmiltä tuulilta. Terassin osittainen kattaminen lisäsi sen käytettävyyttä. Pieni sade ei häiritse terassielämää, eikä kalusteiden istuintyynyjä ja pehmusteita tarvitse siirrellä suojaan, sillä ne pysyvät puhtaina ja siisteinä säällä kuin säällä. Pergolakatoksen säleikköseinä antaa suojaa ohikulkijoiden katseilta ja luo miellyttävän intiimin tilan terassille. Katetulla terassilla voidaan viipyillä vähän pidempään ja syksyn tullen hämärä tunnelmavalaistus luo tilaan lämpöisen tunnelman. Terassilta löytyy useita erilaisia tiloja niin kahvikupposesta nautiskeluun kuin myös isompien terassikutsujenkin järjestämiseen. Talon suurten ikkunoiden kautta kodin sisä- ja ulkotilat soljuvat vaivatta yhtenäiseksi tilaksi luoden kodista kauniin kokonaisuuden, jossa purppuran sävyissä koreilevat pihakasvit auttavat ajatuksia vapautumaan arjen askareista.

Suunnittelukohde on julkaistu myös Terassi-lehden huhtikuun numerossa (nro2/2017). | Teksti ja kuvat: Suvi Tuokko-Harmoinen, Green Idea

TUTUSTU MYÖS NÄIHIN PIHAKOHTEISIIN:


Raikas skandinaavinen ilme

modernin kodikas tunnelma