SADEPUUTARHA - pihan elävä sydän

Kivillä ja kestävällä luonnonkasvillisuudella peitetty viherpainanne suodattaa hulevesiä tehokkaasti ja tekee näin puutarhasta kestävämmän ja hoitovapaamman - se elää ja sykkii elämää puutarhaan.

13.

Suunnittelu lähti liikkeelle asukkaiden toiveesta sadepuutarhaan, joka muodostaisi pihan sydämen. Tavoitteena oli yhdistää niin kukoistava istutusalue, sadevesien ohjausjärjestelmä kuin ekoteko. Kokonaisuudesta toivottiin runsasta, luonnollista ja maisemaansa istuvaa ehyttä kokonaisuutta, unohtamatta modernia tyylikkyyttä ja lapsiperheen toiminnallisia osia pihasta.

Luonnonkivet ja löyhästi asetellut askelpolkulaatat häivyttävät puutarhan ja luonnon rajapintaa tehden kokonaisuudesta paremmin maisemaan istuvan kokonaisuuden. Materiaaleissa ja rakenteellisissa yksityiskohdissa keskityttiin selkeään ja yksinkertaiseen muotokieleen, joka luo pihaan modernin vivahteen. Kasvillisuuden suunnittelussa kantavana ajatuksena oli kerroksellisuus ja luonnollinen ulkonäkö. Metsämäisyyttä henkivät isot lehtevät perennat, kuten kilpi- ja sormivaleangervot, sekä veistokselliset saniaiset yhdessä erilaisten heinäkasvien kanssa ovat omiaan luomaan upean rehevän vehreän pohjan, josta kukkivat kasvit kurkistelevat läpi kesän. Kukinnoissa korostuu ilmavuus ja herkkyys, jotta kokonaisuus ei ole liian raskas. Isojen kukintojen sijaan suosittiin pieniä ja sirosti kukkivia lajeja, kuten kellukoita, lehtoängelmää, koiranputkea ja niittyleinikkiä. Moninaiset putkikasvit toivat lisäksi keveyttä asetelmiin, jolloin lopputuloksesta syntyi luonnollinen ja ilmava. Vapaasti luonnolliseen muotoonsa ja kokoonsa kasvavat puut luovat pihaan vehreän ja ekologisen katoksen.

 • Kohde

  Omakotitalonpiha V-vyöhykkeellä

 • Suunnittelualueen koko

  n.2000m2

 • Erityistä

  Dynaamiset istutukset, sadepuutarha, luonnonmukaisuus

 • Suunnittelija

  Suvi Tuokko-Harmoinen, 2021