THE LOUNGE - Rentoa yhdessäoloa

Rinteiselle pihalle toivottiin oleskelutiloja perheen ja ystävien kanssa oleiluun. Isojen maisemaikkunoiden kautta sisä- ja ulkotilojen yhteys nousi suunnittelussa tärkeään rooliin.

03.

Korkoerojen vuoksi pihaa oli tonttitöiden yhteydessä pengerretty isoilla luonnonkivillä niin, että takapiha jakautui kahteen tasoon. Kapeahkolle alemmalle tasolle jäi sopivasti tilaa tunnelmalliselle nuotioalueelle kun taas ylempi taso terassin edustalla haluttiin oleskelukäyttöön. Koska piha avautui kodin sisätiloihin isojen maisemaikkunoiden kautta, oli suunnittelussa tärkeä huomioida näkymät ja pihan toimintojen sijoittelu niin, ettei näkymiä hallinnut jokin yksittäinen ei toivottu elementti peittäen taakseen maiseman. Niinpä terassipintaa jatkettiin pöytätason muodossa maisemaikkunan edustalle niin, että katse ohjautuu kohti maisemaa kiintopisteiden ollessa etäänpänä ikkunoiden edustalta. Korkomaailman puolesta uniikki terassipöytätaso toimii matalampana pöytätasona, jonka ympärille saa ihanan rentoilijan keitaan muutamilla mukavilla lepotuoleilla ja raheilla. Kiinteä pöytätaso sidottiin osaksi pihaa sen läpi kasvavalla näyttävällä koristepuulla ja upotetulla yrttien kasvatusaltaalla. Puun latvus tuo kauniin ulkoasujaan vaihtavan kiintopisteen näkymiin ja toimii hurmaavana katoksena oleskelualueen yllä. Oksista roikkuvat valot tekevät tilasta erityisen tunnelmallisen iltavalaistuksessa. Lisää oleskelu ja istumatilaa pihaan tuotiin kiinteällä penkkirakenteella, joka toimii samalla muurina kivirinteen suuntaan ja kokoaa oleskelutilasta yhtenäisen kokonaisuuden.

Oleskelupihan rentoa lounge-henkeä mukailemaan pihan materiaaliksi valikoitui isot betonilaatat, jotka on aseteltu sileäreunaiselle kivikatteelle. Terassipöydän linjaa korostamaan ja tilaa katkaisemaan käytettiin lisäksi kapeaa kiveystä, joka johdattelee alapihan nuotioalueelle. Istutusalueet suunniteltiin vastapainoksi pihan linjakkaalle rakenteelliselle ilmeelle. Ne ovat muotokieleltään pehmeän kaarevia, tuoden pyöreyttä ja pehmeyttä kokonaisuuteen. Lämmin haalean persikkainen sävymaailmaa toistuu pihassa läpi kasvukauden.

 • Kohde

  Omakotitalonpiha III-vyöhykkeellä

 • Suunnittelualueen koko

  n.400m2

 • Erityistä

  Oleskelutilan suunnittelu, rinnepiha, kiinteät uniikit rakenteet

 • Suunnittelija

  Suvi Tuokko-Harmoinen, 2021