LAPSIPERHEEN PIHA
- jossa viihtyvät myös aikuiset

Lapsiperheen toivelistat ovat usein pitkiä ja toiminnallisuudeltaan monipuolisia: hiekkalaatikko perheen pienimmille, keinu ja trampoliini, sekä tilaa leikkeihin ja juoksentelemiseen. Kun tila on rajallinen ja toiveita paljon, lasten tarpeet pihan toiminnoissa menevät usein esteettisten toiveiden edelle. Perennaistutusten sijaan pihaa saattaa hallita suuri keinusetti ja trampoliini. Aina ei kuitenkaan tarvitse luopua unelmasta vehreästä paratiisista muovilelujen ja kiipeilytelineiden vuoksi. Hyvällä suunnittelulla pihasta saa keitaan, joka palvelee sekä lasten leikeissä että täyttää aikuisten toiveet toiminnallisuudesta ja esteettisyydestä.

08.

Suunnittelussa keskityttiin siihen, miten lasten leikit voidaan sulauttaa saumattomasti puutarhan osaksi ja luoda monikäyttöisiä rakenteita. Kun leikkivälineet yhdistettiin osaksi pergolarakennetta, toiminnot eivät hyppää silmille muovisina vaan integroituvat huomaamattomaksi osaksi kokonaisuutta. Pihan selkärankana toimiva pergolarakenne tarjoaa ihanteelliset kiinnitysmahdollisuudet keinuille, kiipeilytelineille ja temppurenkaille. Rakenteeseen upotetut ledvalonauhat valaisevat illalla koko pihan lämpimällä esteettisellä valolla, jolloin ulkotila on kutsuva ja viihtyisä myös auringon laskettua.

Piha on jaettu eri toiminta-alueisiin kiinteiden penkkien ja muurirakenteiden avulla, jotka samalla tarjoavat lapsille kiinnostavia leikkiesteitä. Myös trampoliini sovitettiin huomaamattomaksi osaksi kokonaisuutta. Upotettu trampoliini on sijoitettu terassialueen yhteyteen, jolloin siihen on helppo päästä puhtailla jaloilla. Trampoliinia ympäröivät istutukset tekevät pomppimisesta paitsi turvallista myös häivyttävät sen luontevaksi osaksi kokonaisuutta. Monesti trampoliinit lohkaisevat leijonan osan paitsi pihan koosta myös estetiikasta. Pihaa suunniteltaessa on järkevää sovittaa trampoliinin koko paitsi käyttäjiensä määrään, myös pihan neliöihin sopivaksi.

Pihaan lisättiin leikkisyyttä ja mielenkiintoa suunnittelemalla monipuolisia reittejä läpi puutarhan, tarjoten lapsille innostavia polkuja juoksemiseen ja leikkimiseen. Askelpolkulaatat, joiden väleissä risteilevät matalat maanpeitekasvit ja yrtit ruokkivat lasten mielikuvitusta ja toimivat hauskoina hyppy- ja hippaleikkien alustoina. Leikkisää tunnelmaa vahvistaa erilaisten materiaalien ja pintojen yhdistely. Siinä missä betonitasot ovat viileitä ja sileitä jalan alla, puuterassit puolestaan lämpimiä ja pehmeämpiä. Kulkuväylien reunoilla kasvavat huojuvat heinät ja laattojen väleissä risteilevät maanpeitekasvit kutittelevat kivasti kulkiaansa.

Jotta pihasta rakentui aidosti lapiseperheen arjessa toimiva kokonaisuus, leikki- ja oleskelualueiden sijoittelussa panostettiin soljuvaan toiminnallisuuteen. Kun oleskelualueilta on näköyhteys lasten leikeille, mutta silti rauha istahtaa kahvin kupin ääressä iltapäiväaurinkoon, pihalla viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

 • Kohde

  Omakotitalonpiha Alankomaissa

 • Suunnittelualueen koko

  n.500m2

 • Erityistä

  Ulkotilojen toiminnallisuus, aistiympäristö, lapsiperheen toiveet

 • Suunnittelija

  Suvi Tuokko-Harmoinen, 2021