LAPSIPERHEEN PIHA - jossa viihtyvät myös aikuiset

Lapsiperheen toivelista on yleensä pitkä ja toiminnoiltaan runsas…pihalle pitäisi saada hiekkalaatikko perheen pienimmäiselle, keinu ja trampoliini, kuin myös vapaata tilaa leikkiä ja juoksennella… Kun tilaa on rajallisesti ja toivelista pitkä, usein lasten tarpeet pihan toiminnoille ajavat esteettisten haaveiden yli. Perennaistutusten sijaan pihan valtaa keinusetti ja ylimitoitettu trampoliini - sinun ei kuitenkaan tarvitse antaa muovilelujen ja kiipeilytelineiden ajaa täysin yli unelmaasi vehreästä paratiisista. Piha on mahdollista muuntaa lasten leikkikeitaaksi, josta nauttivat myös aikuiset.

08.

Suunnittelussa pyrittiin yhdistämään lasten leikit luontevaksi osaksi puutarhaa ja suunnittelemaan puutarhan rakenteet monipuolisiksi. Pihaa halkaiseva pergolarakenne mahdollistaa niin keinujen, kiipeilytelineiden ja temppurenkaiden kiinnityksen. Rakenteeseen upotetut ledvalonauhat valaisevat illalla koko pihan lämpimällä esteettisellä valolla, jolloin ulkotila on kutsuva ja viihtyisä myös auringon laskettua. Kun leikkivälineet yhdistettiin osaksi pergolarakennetta, toiminnot eivät hyppää silmille muovisina vaan integroituvat huomaamattomaksi osaksi kokonaisuutta. Kiinteillä penkeillä ja muurirakenteilla pihaa saatiin jaettua eri tiloihin samalla kun ne toimivat lapsille hauskoina esteratoina. Myös trampoliini sovitettiin huomaamattomaksi osaksi kokonaisuutta. Trampoliinit lohkaisevat yleensä leijonan osan paitsi pihan koosta myös estetiikasta. Järkevintä on sovittaa trampoliinin koko paitsi käyttäjiensä määrään, myös pihan neliöihin sopivaksi. Upotettu trampoliini on sijoitettu terassialueen yhteyteen, jolloin pomppimaan päästään helposti puhtain jaloin. Trampoliinia rajaavat istutukset tekevät pomppimisesta paitsi turvallista myös häivyttävät sen luontevaksi osaksi kokonaisuutta.

Leikkisyyttä ja mielenkiitoa pihaan tuotiin luomalla erilaisia reittejä puutarhan läpi, joissa lapsilla on hauska juosta ja leikkiä. Pieneenkin pihaan on mahdollista luoda mielenkiintoinen kulkuväylä polveilevilla linjoilla. Askelpolkulaatat, joiden väleissä risteilevät matalat maanpeitekasvit ja yrtit ruokkivat lasten mielikuvitusta ja toimivat hauskoina hyppy- ja hippaleikkien alustoina. Leikkisää tunnelmaa vahvistaa erilaisten materiaalien ja pintojen yhdistely. Siinä missä betonitasot ovat viileitä ja sileitä jalan alla, puuterassit puolestaan lämpimiä ja pehmeämpiä. Kulkuväylien reunoilla kasvavat huojuvat heinät ja laattojen väleissä risteilevät maanpeitekasvit kutittelevat kivasti kulkiaansa.

Jotta pihasta rakentui aidosti lapiseperheen arjessa toimiva kokonaisuus, leikki- ja oleskelualueiden sijoittelussa panostettiin soljuvaan toiminnallisuuteen. Kun oleskelualueilta on näköyhteys lasten leikeille, mutta silti rauha istahtaa kahvin kupin ääressä iltapäiväaurinkoon, pihalla viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

 • Kohde

  Omakotitalonpiha Alankomaissa

 • Suunnittelualueen koko

  n.500m2

 • Erityistä

  Ulkotilojen toiminnallisuus, aistiympäristö, lapsiperheen toiveet

 • Suunnittelija

  Suvi Tuokko-Harmoinen, 2021