DOWN BY THE SEA - Merenranta lounge

Upealla paikalla sijaitseva tontin luonnontilainen ranta-alue haluttiin saada oleskelukäyttöön. Talolta johti jyrkähkö rinne alas rantaan, jonne oli portaiden kautta kulkuyhteys, mutta tilan hahmottaminen koettiin haasteelliseksi, koska se sijaitse erillään pihan muista oleskelutiloista. Ranta-alueesta haluttiin saada oma toimiva kokonaisuus, jossa on mukava viettää aikaa niin päivällä kuin illalla.

07.

Suunnittelussa ranta-alueen muotoilu perustui maaston luonnollisten korkeuserojen hyödyntämiseen muurirakenteiden avulla. Näin alueelle saatiin selkeä rakenne tasoerojen kautta. Terassialueita ja kivettyjä patioalueita vuoroteltiin niin, että tiloihin saatiin toiminnallisesti järkevä rytmi. Paikalleen suunniteltu kiinteä kulmasohva yhdessä terassiin upotetun tuliaiheen kanssa luo mukavan iltanurkkauksen tunnelmalliseen oleskeluun kun taas pergolalla katettu terassialue toimii päivällä suojaisana levähdyspaikkana vesiurheilun ja auringonoton lomassa. Lähimmäksi rantaa sijoittuu vielä oma tila aurinkotuoleille, josta kulku vesirajaan käy jykevien askelpolkulaattojen kautta.

Niin materiaalit kuin kasvillisuus on valikoitu kestäviksi ja luonnollisiksi, jotta ne kestävät merenrannan vaihtelevat olosuhteet. Jykevät betonilaatat ja elävä luonnonkiveys istuvat kauniisti luonnonkivilohrakeisen rinteen kumppaniksi. Kasvillisuudessa elävyyttä luonnonkasvien joukkoon tuovat havut, koristeheinät ja syysväreissä hehkuvat koristepensaat.

 • Kohde

  Omakotitalonpiha IB-vyöhykkeellä

 • Suunnittelualueen koko

  n.500m2

 • Erityistä

  Ranta-alueen suunnittelu, yksilölliset rakenteet

 • Suunnittelija

  Suvi Tuokko-Harmoinen, 2021